Ιστορικό
Η ιδέα να κατασκευαστεί ένα συμπαγές, φορητό αλλά ταυτόχρονα και πιο προσιτό πιάνο δεν είναι καινούργια. Το 1600, για παράδειγμα, υπήρχε το κλαβίχορδο, ένα μικρό και αρκετά ήσυχο είδος πιάνου. Τα λεγόμενα “αθόρυβα πιάνα”, τα οποία αναδιπλώνονται για ευκολότερη μεταφορά και αποθήκευση. Τα πρώτα ηλεκτρικά πιάνα εμφανίστηκαν περίπου πριν από πενήντα χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Τότε η Fender, με το μοντέλο Rhodes, και η Wurlitzer έφεραν τα πρώτα stage πιάνα στην αγορά. Δεν ακούγονταν σαν ένα πραγματικό πιάνο, αλλά ο χαρακτηριστικός ήχος τους είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της ποπ μουσικής.
Τα επόμενα χρόνια, εταιρείες όπως η ROLAND, άρχισαν να πειραματίζονται με φορητά ηλεκτρονικά, τα οποία λειτουργούσαν παρόμοια με ένα κλασικό. Η πραγματική καινοτομία ήρθε στο τέλος του 1985 με το KURZWEIL 250, το οποίο για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τεχνικές δειγματοληψίας για την αναπαραγωγή ήχων πιάνου, και έτσι γεννήθηκε το ψηφιακό stage πιάνο.
Η κατασκευή
Τα stage πιάνα είναι συχνά πολύ διαφορετικά από τα ψηφιακά πιάνα που προορίζονται για οικιακή χρήση. Δεν χρειάζεται να έχουν πλούσια ξύλινη εμφάνιση. Τα stage πιάνα έχουν πιο απλή αλλά ανθεκτική σχεδίαση, με διακόπτες, κουμπιά και μια οθόνη που είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν ακόμη και με χαμηλές συνθήκες φωτισμού.
Μια σημαντική λειτουργία για τα ηλεκτρικά πιάνα είναι τα 3 πεντάλ τα οποία συχνά είναι συνδεδεμένα ή ενσωματωμένα στο υπόλοιπο πλαίσιο του πιάνου -την ξύλινη βάση του. Από την άλλη πλευρά, τα stage πιάνα έχουν τα πεντάλ τοποθετημένα ξεχωριστά. Κάποια stage πιάνα μπορεί να μην παρέχουν πεντάλ, επομένως, αν αυτό ισχύει, θα πρέπει να τα αγοράσετε ξεχωριστά. Ενώ τα ψηφιακά πιάνα συνήθως έρχονται με μία ξύλινη βάση, τα stage πιάνα δεν έχουν. Συνήθως, τα stage πιάνα τοποθετούνται σε ειδικές μεταλλικές βάσεις με διπλά πόδια. Υπάρχουν όμως εταιρείες όπως η DONNER που διαθέτει κάποια μοντέλα με ξύλινη βάση.
Το πληκτρολόγιο
Συνήθως, το πληκτρολόγιο ενός stage πιάνου έχει 88 βαρυκεντρισμένα πλήκτρα, επιδιώκοντας να αναπαράγει την αίσθηση ενός κλασικού πιάνου. Για να το πετύχουν αυτό, τα πλήκτρα δεν είναι μόνο βαριά, αλλά οι κατασκευαστές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να αναπαράγουν τον μηχανισμό των σφυριών των ακουστικών μοντέλων όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ωστόσο, η αίσθηση ενός πληκτρολογίου είναι θέμα προτίμησης. Γι’ αυτό το λόγο, όποτε είναι δυνατό, θα πρέπει να αξιοποιήσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε διάφορα μοντέλα πριν αγοράσετε. Στο φυσικό μας κατάστημα στην Κατερίνη επί της οδού Τερζοπούλου 41 θα βρείτε πάντα μία μεγάλη ποικιλία σε stage πιανα για να δοκιμάσετε. Γενικά, όσοι έχουν ένα πιο κλασικό εκπαιδευτικό υπόβαθρο προτιμούν ένα πληκτρολόγιο με περισσότερη αντίσταση, ενώ οι παίκτες ψηφιακών πληκτρολογίων αισθάνονται πιο άνετα με “ελαφρύτερα” πλήκτρα. Είναι καλό να το δοκιμάσετε και να δείτε τι σας αρέσει.
Εταιρείες όπως η DONNER, η CASIO και η ROLAND διαθέτουν μοντέλα με 88 βαρυκεντρισμένα πλήκτρα τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία. Κατά την απόφασή σας για το ποιο μοντέλο είναι κατάλληλο για εσάς θα πρέπει να λάβετε υπόψιν τον τρόπο που σχεδιάζεται να το χρησιμοποιήσετε καθώς και την προοπτική που θα έχει.
Ο ήχος
Το πρώτο πράγμα που ένα stage πιάνο θα πρέπει να προσφέρει είναι μια καλή ποικιλία από ακουστικούς και ψηφιακούς ήχους πιάνου. Χάρη στην ταχεία πρόοδο της ψηφιακής τεχνολογίας, τα περισσότερα μοντέλα είναι σε θέση να το κάνουν αυτό πολύ καλή ποιότητα.
Ωστόσο, υπάρχουν πιάνα, στην ανώτερη κατηγορία τιμών, που προσφέρουν ιδιαίτερα αυθεντικούς ακουστικούς ήχους και περισσότερες εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες. Το πλήθος των διαθέσιμων ήχων πιάνου είναι συχνά πιο σημαντικός. Για παράδειγμα, η ροκ και η ποπ μουσική απαιτούν πιάνα με υψηλές νότες και έντονο ύφος, ενώ οι μπαλάντες ή ακόμα και ο τζαζ τείνουν προς πιο απαλούς, φυσικούς ήχους πιάνου. Ιδανικά, ένα stage πιάνο προσφέρει τουλάχιστον δύο ή τρία διαφορετικά ακουστικά πιάνα. Ωστόσο, η ποιότητα των δειγμάτων μπορεί να ποικίλλει σημαντικά με τα πιο φθηνά μοντέλα να αναπαράγουν ένα λιγότερο “φυσικό” αποτελέσματα.
Εάν έχετε συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τους ήχους, θα πρέπει να ελέγξετε πριν από την αγορά αν το stage πιάνο που κοιτάτε διαθέτει αυτό που ψάχνετε. Η ποικιλία των ήχων που προσφέρονται διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στα μοντέλα. Στο χαμηλότερο άκρο, ενδέχεται να προσφέρονται μόνο 32 ήχοι, ενώ τα κορυφαία μοντέλα προσφέρουν συνήθως πάνω από 300 διαφορετικούς ήχους. Κάποια κορυφαία μοντέλα, όπως αυτά της ROLAND, έχουν ακόμα τη δυνατότητα να προστεθούν περισσότεροι ήχοι μέσω καρτών επέκτασης.
Χάριν της σύγχρονης τεχνολογία DSP, ο αριθμός των “φωνών” – πολυφωνία – που προσφέρονται στα σημερινά stage πιάνα δεν είναι πλέον τόσο σημαντικός. Ακόμα και μοντέλα στη μέση κατηγορία διαθέτουν 128 ή 192 νότες πολυφωνία. Ο όρος πολυφωνία αναφέρεται στο πόσες νότες μπορούν να ακούγονται ταυτόχρονα. Οι τεχνικές δυνατότητες ενός ηλεκτρονικού οργάνου περιορίζονται, όπως και σε έναν υπολογιστή, από την χωρητικότητα των ενσωματωμένων επεξεργαστικών μονάδων (chips). Όσο περισσότερες νότες πρέπει να ελεγχθούν, τόσα περισσότερα δεδομένα χρειάζεται ο επεξεργαστής για να μπορέσει να τα επεξεργαστεί.
Λειτουργίες
MIDI
Η λειτουργία MIDI (Musical Instrument Digital Interface) είναι ένα πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων που επιτρέπει την επικοινωνία, την εγγραφή ή την αναπαραγωγή ψηφιακών πληροφοριών μεταξύ του ψηφιακού / stage πιάνου και ενός H/Y. Πολλά ψηφιακά πιάνα διαθέτουν μια MIDI διασύνδεση, συνήθως μια είσοδο και μια έξοδο (MIDI-IN και MIDI-OUT) ή μία θύρα USB. Αυτό σας επιτρέπει να συνδεθείτε με έναν υπολογιστή εφοδιασμένο με ένα πρόγραμμα ηχογράφησης. Μια άλλη επιλογή, με την χρήση κατάλληλου λογισμικού στον H/Y, θα ήταν την ώρα που παίζεται κάποιο κομμάτι ο H/Y να αναπαράγει την παρτιτούρα την οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε μέσω του Η/Υ .
Arranger
Η λειτουργία “Arranger” είναι ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στον παίκτη να συνοδεύει την μελωδία (την ώρα που παίζει) μαζί με διάφορα ρυθμικά στυλ. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να προσομοιωθεί μία ολόκληρη μπάντα ή μία ορχήστρα ανάλογα με τους ρυθμούς και τα στυλ του παίκτη. Η λειτουργία αυτή είναι διαθέσιμη μόνο σε μοντελα που διαθέτουν αποθυκευμένους ρυθμούς στην μνήμη τους.
Το πάνελ, η οθόνη και τα ρυθμιστικά
Όταν επιλέγεται ένα ψηφιακό πιάνο, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα κουμπιά, τα sliders, τo εμπρός πάνελ και το υπόλοιπα χειριστήρια / κουμπιά είναι εύκολα προσβάσιμα κατά τη διάρκεια του παιξίματος. Είναι, για παράδειγμα, δυνατό να μεταβαίνετε εύκολα μεταξύ ρυθμίσεων ήχου; Είναι δυνατόν να επιλέξετε ενσωματωμένα εφέ και άλλες λειτουργίες με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού; Υπάρχει οθόνη αφής που απεικονίζει τις επιλογές που έχετε κάνει για ευκολότερη πλοήγηση; Ή όλες οι παράμετροι είναι επιλέξιμες μόνο μέσω μιας μικρής οθόνης LCD; Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το όργανο θα κάνει αυτό που θέλετε κατά τη διάρκεια του παιξίματος άνετα, εύκολα και γρήγορα!
Τα πεντάλ
Τα πεντάλ πιάνου συνήθως δεν συμπεριλαμβάνονται στα stage πιάνα πέραν του βασικού πεντάλ sustain, εκτός βέβαια όταν ένα stage πιάνο συνοδεύεται από την ξύλινη βάση του με 3 πεντάλ. Στην περίπτωση αυτή το stage πιάνο τοποθετείται πάνω στην ξύλινη βάση του και ανα πάσα στιγμή μπορεί αποσπαστεί για να το χρησιμοποιήσετε και μόνο του αν χρειαστεί. Αν θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερα πεντάλ βεβαιωθείτε πρώτα ότι το stage πιανο που έχετε διαθέτει τις κατάλληλες εισόδους – υποδοχές. Κάποια φθηνά ηλεκτρικά πιάνα είναι συμβατά μόνο με το βασικό πεντάλ sustain χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς είναι το βασικό πεντάλ που θα χρησιμοποιήσει ένας αρχάριος στα πρώτα χρόνια διδασκαλίας. Αν ωστόσο χρειάζεστε κάτι παραπάνω, κατά την αγορά, προσέξτε την σταθερότητα και την κατασκευή, διότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους τα πετάλια θα πατηθούν ανελέητα. Επιπλέον, δεν πρέπει να γλιστρούν συνεχώς σε λείες επιφάνειες και να είναι σταθερά κατά την χρήση τους.
Συνδεσιμότητα
Τα stage πιάνα έχουν διάφορες συνδέσεις και οι σημαντικότερες είναι οι ηχητικές έξοδοι. Συχνά, διαθέτουν μία υποδοχή jack ως στερεοφωνική έξοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ακουστικά για πιάνο για αθόρυβη μελέτη, ενώ τα πιο ακριβά μοντέλα διαθέτουν επίσης ενσωματωμένες υποδοχές XLR για σύνδεση με κονσόλες ή μικρόφωνα. Η MIDI διασύνδεση, συνήθως μια είσοδο και μια έξοδο (MIDI-IN και MIDI-OUT) ή μία θύρα USB σας επιτρέπει να συνδεθείτε με έναν υπολογιστή εφοδιασμένο με ένα πρόγραμμα ηχογράφησης. Μια άλλη επιλογή, με την χρήση κατάλληλου λογισμικού στον H/Y, θα ήταν την ώρα που παίζεται κάποιο κομμάτι ο H/Y να αναπαράγει την παρτιτούρα την οποία μπορείτε να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε μέσω του Η/Υ.
Η μεταφορά
Ένα καλό stage πιάνο ζυγίζει πάνω από 15kg, οπότε για ασφαλή μεταφορά υπάρχει μόνο μία επιλογή: το flight case! Δεν είναι η πιο φθηνή επιλογή, αλλά ίσως είναι η ασφαλέστερη. Υπάρχουν όμως και μαλακές θήκες για stage πιάνo με επένδυση και λουριά ώμου – πλάτης κατάλληλες για την μεταφορά οργάνων που ζυγίζουν κάτω από 20kg. Ένα συμαντικό κομμάτι είναι και η προστασία του πληκτρολογίου. Λόγω του τρόπου κατασκευής τα stage πιάνα δεν έχουν συρόμενο καπάκι για την προστασία του πληκτρολογίου τους από την σκόνη και άλλους εξωγεννής παράγοντες (υγρασία, ακτινοβολία κ.α) . Μην αμελείσεται να προμηθευτείτε ένα κάλυμα πληκτρολογίου πιάνου για βέλτιστη προστασία.
Συμπέρασμα
Πέραν όλων των χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων που σας προσφέρει κάθε μοντέλο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αγορά ενός stage πιάνου είναι το πώς αισθάνεστε όταν παίζετε και αν σας ικανοποιεί η ποιότητα του ήχου που αναπαράγει. Πλέον ακόμη και ένα ηλεκτρικό πιάνο για αρχάριους μπορεί να έχει προοπτική πολλών ετών χρήσης.
Και τα δύο αυτά στοιχεία κρίνονται βάσει των προτιμήσεών σας και συχνά είναι αλληλένδετα.
Πριν από την αγορά ενός stage πιάνου ή οποιουδήποτε ψηφιακού πιάνου, συνιστάται να δοκιμάσετε όσα περισσότερα μοντέλα μπορείτε.
Στο φυσικό μας κατάστημα στην Κατερίνη επί της οδού Τερζοπούλου 41 θα βρείτε πάντα μία μεγάλη ποικιλία σε stage-ηλεκτρικά πιάνα για να δοκιμάσετε.
Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε!